Cigarett

I en cigarett finns minst 4700 olika ämnen. Alla irriterar luftrören. Minst 50 ämnen är cancerframkallande. Röken från cigaretter delas upp i huvudrök och sidorök. Vid varje bloss drar rökaren in huvudrök. Den rök som avges mellan blossen är sidorök. Sidoröken har en annan kemisk sammansättning än huvudröken. Det beror på temperaturen i cigaretten och hur den fördelar sig. När en rökare blossar stiger temperaturen i cigarettänden till 900 grader, medan den sjunker till omkring 40 grader längs cigaretten i den del som rökaren har i munnen. Mellan blossen då sidoröken bildas brinner cigaretten jämnare och med en lägre temperatur. Då förändras åter de kemiska reaktionerna och utsläppen får därför en annan sammansättning med andra proportioner mellan olika ämnen. Mellan 55 och 70 procent av tobaken i cigaretten brinner upp mellan blossen.

Kolmonoxid

En osynlig och luktfri gas. Vid höga koncentrationer blockeras de röda blodkropparna så att syret inte kan transporteras runt i kroppen. Långvarit exponering för kolmonoxid i cigarettrök ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns 12-23 milligram kolmonoxid i huvudröken och upp till fem gånger mer i sidoröken.

Ammoniak

Ett frätande ämne som används i gödningsmedel och rengöringsmedel. Den ammoniak som finns i cigarettrök sticker och irritera och kan förvärra sjukdomar i luftvägarna. Det förekommer fyra-fem gånger mer i sidoröken.

Vätecyanid

Ett färglöst mandelluktande gift som använts för att avrätta människor i gaskammare. Det finns 400-500 mikrogram av gasen i röken från en cigarett. Även vid låg exponering kan man få huvudvärk, yrsel, illamående och kräkningar. Sidoröken innehåller mindre av vätecyaniden än huvudröken.

Tjära

Gasmolnet från cigaretten innehåller en stor variation av förbrända lältthäftande partikelrester av både organiska och oorganiska ämnen.

Bly

En av tungmetallerna. Blyförgiftning kan orsaka födelsedefekter och inlärningssvårigheter hos barn. Forskning har visat att barn som har rökande föräldrar har mer bly i blodet än barn som bor i närheten av ett smältverk för bly.

Andra metaller

Aluminium, zink, magnesium, kvicksilver, guld, kisel, silver, titan och koppar ingår.

Några andra ämnen i röken som annars används för olika ändamål
Aceton för att ta bort nagellack. Arsenik som är ett gift. Butanbränsle i cigarettändare. Kadmium är en tungmetall som används i batterier. Etanol, alkohol, formaldehyd som konserveringsmedel. Hexamin som tändvätska. Metan, sumpgas, metanolraketbränsle. Fenol, rengörings och desinfektionsmedel. Nikotin används som insektsmedel. Vinylklorid vid plasttillverkning. Cancerframkallande 4-aminodifenyl och betanaftylamin är två ämnen som är förbjudna i Sverige. Det ges ingen dispens för användning i någon tillverkningsprocess. De är enbart tillåtna vid cigarettproduktion. Andra ämnen som är cancerogena är arsenik, bensen, bensoraprren, formaldehyd, gydrazin, kadmium, nickel, nitrosaminer, nitrosopyolidin, polonium 210 och vinylklorid.
Man tillför också medel som förändrar smak och arom och extra nikotin.


OBS OBS OBS!
KÄNSLIGT!
OLIKA CIGARETTPAKET




Lungemfysen

Inte röka med barn i famnen

Rökning leder till döden

Lungcancer

Rökning får dig att åldras i förtid

Dpm här bilderna fanns på cigarettpaketen i Thailand.
Inget man direkt ville kolla på när man tog upp en cigg från paketet!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0